wtorek, 3 września 2013

Sałatka z kapusty pekińskiej z jajkiem.

          Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na popołudniowe posiłki i/lub do pracy. SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.




 (Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety popsuł nam się aparat fotograficzny, a moją komórką zdjęcia nie wychodzą zbyt dobre. Jednakże myślę, że są stosunkowo czytelne ;) )

PRZEPIS:

Składniki:
0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej
0,5 puszki (340 g) kukurydzy
0,5 średniej wielkości cukinii
0,5 papryki
3 jaka
2 łyżki pokrojonych oliwek
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżki octu
przyprawy: zioła prowansalskie i pieprz




1. Gotujemy jajka na twardo.


 

2. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, dodajemy kukurydzę...


3. Cukinię kroimy w ćwiartki....



4. Paprykę kroimy w kostkę...





5. Dodajemy oliwki.



6. Następnie dodajemy słonecznik.



7. Obieramy i kroimy ugotowane jajka.



8. Na koniec wszystko łączymy i przyprawiamy zmieszanymi: 2 łyżkami oliwy, 0,5 łyżką octu i ziołami.



9....i GOTOWE!!


Sałatkę możemy spożyć z krążkami ryżowymi lub pieczywem na wieczorne posiłki lub też w pracy, szkole, uczelni itp.



1 porcja sałatki czyli około 200 g zawiera:
 Energia: 186 kcal Białka: 7,48 g  Tłuszcze: 3,62 g Węglowodany:  17,07 g Błonnik:  4,76 g


2 krążki ryżowe:

Energia: 78 kcal Białka: 1,6 g Tłuszcze: 0,6 g Węglowodany: 16,2 g Błonnik: 0,6 g 

2 kromki pieczywa:

Energia: 154 kcal Białka: 5 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 20,6  Błonnik: 2,6 g






ŻYCZĘ SMACZNEGO!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz