niedziela, 15 listopada 2015

Bakłażany z quinoa i mięsem drobiowym

Dzisiaj w niedzielne popołudnie dostałam natchnienia i na jutrzejszy dzień do pracy przygotowałam takie oto nadziewane bakłażany z quinoa i mięsem drobiowym.





PRZEPIS (porcja dla 4 osób lub 4 posiłki):

Składniki:
2 bakłażany
0,5 filiżanki quinoa (można użyć kaszy np. gryczanej lub jaglanej)
1 pierś z kurczaka
2 cebule (średniej wielkości)
4 pieczarki
2 łyżki siemienia lnianego
indyjski sos Ajvar (można zastąpić przecierem pomidorowym, ale smaczniejsze jest z sosem)
przyprawy: pieprz mielonym, słodka papryka, cury, zioła prowansalskie, mielony czosnek, sól



1. Pierś z kurczaka mielimy, dodając przyprawy, sól i siemię lnianę
2. W między czasie gotujemy quinoa w 1 filiżance wody
3. Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Kroimi cebulę i dodajemy do pieczarek
4. Pieczarki z cebulą dodajemy do zmielonego mięsa


5. Do mięsa dodajemy ugotowaną quinoa i sos Ajvar. Wszystko dokładnie mieszamy





6. Bakłażany przekrawamy na pół i wycinamy ze środka miąższ, który zostawiamy do przygotowania innego dania. np. pasty kanapkowej ze słonecznikiem (przepis tutaj)


7. Nadziewamy farszem bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym w 200st. C około 25 minut.


...i GOTOWE !!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz